Winkelwagen

Uw winkelwagen is leeg.

Voorwoord Wouter De Bakker

Zelf erfde ik de wijnmicrobe mee van mijn vader.
Al van kindsbeen af kreeg ik bij manier van spreken de wijnkennis met de paplepel mee. Als jong broekventje werd ik ondergedompeld in de bordeauxwijnen. In de streek waar elke wijnliefhebber begint en zijn referentiekader verder uitbouwt. Tijdens mijn studies aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waar ik een 7de specialisatiejaar wijnen drankenkennis volgde, verruimde mijn horizon nog meer en kwam ik in contact met wijnen van Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Spanje en Portugal, om nog maar te zwijgen over de wijnen uit Oost-Europa en de Nieuwe Wereld.

Nadien vervolmaakte ik me als butler-intendant en volgde ik de twee jaar durende cursus wereldwijnmeester. Tijdens mijn studies werd ik eveneens bekroond als Beste Commis Junior Sommelier in 2001, Beste Junior Sommelier in 2002 en Wine World of the Year in 2003. De feeling op het werkveld leerde ik pas echt tijdens mijn stages bij het toenmalig Scholteshof, ’t Laurierblad en La Bergerie.Mijn carrière startte in 2003 in Maison Vandamme in Zeebrugge als sommelier, waar ik 3,5 jaar verbleef.

Tijdens deze periode kreeg ik de Young Sommelier Award of Excellence als meest verdienstelijke jonge sommelier van het moment en won ik de wedstrijd ‘Eerste sommelier van België’ 2007. Toen vond ik de tijd aangebroken om nog meer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Op vraag van verschillende mensen startte ik dan begin 2007 een eigen website met als bedoeling mijn passie met andere liefhebbers te delen door het geven van degustaties, wijnadviezen en het verkopen van wijnen.Wijn is nog nooit zo boeiend geweest.

Elke dag opnieuw kom je in contact met nieuwe wijnen uit voor jou onbekende of miskende wijnstreken/wijnlanden of onbekende druivenrassen of onbekende wijnmakers. Een onuitputtelijk onderwerp dus waar je als sommelier je in wil blijven verdiepen.Vandaar dat het als huidig sommelier onontbeerlijk is ieder moment bij te scholen en op de hoogte te zijn van de laatste nieuwe verschuivingen.Het is niet alleen belangrijk om te beschikken over een wereldwijde terroirkennis, het financiële en commerciële inzicht is even belangrijk.Hoe kan men anders een wijnkelder van een restaurant rendabel houden? Tevens moet een sommelier vandaag ook kennis hebben van digestieven, bieren, cocktails, alcoholvrije dranken en een feilloze service kunnen geven van verschillende koffies, thees en sigaren.Het gaat hem er ook om een beetje psycholoog te spelen en de gast op hun gemak te stellen door aan te voelen waar hij naartoe wil op een correcte manier. Met deze inleiding wens ik jullie veel leergierigheid door dit prachtige naslagwerk.

Wouter De Bakker
Eerste sommelier van België 2007
www.terrovin.be